Σκοποί και στόχοι

Σκοπό του Συνεδρίου αποτελεί η ανάδειξη των διαστάσεων της πανδημικής κρίσης στο σχολείο και την κοινωνία. Η πανδημία αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία επηρέασε όλους τους τομείς της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων και το σχολείο. 

Η «κοινωνική απόσταση» αποτέλεσε βασική πρακτική για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης. Τα σχολεία χρειάστηκε να κλείσουν και να χρησιμοποιηθούν νέοι τρόπο/πρακτικές εκπαίδευσης των μαθητών και των σπουδαστών, οι οποίες απαιτούσαν διαφορετικές μορφές οργάνωσης της διδασκαλίας αφενός και νέες δεξιότητες και ικανότητες από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Πράγματι, μαθητές και εκπαιδευτικοί έπρεπε να διαθέτουν νέα υλικά μέσα προκειμένου να συμμετέχουν στην εκπαίδευση (διαδίκτυο, υπολογιστές, κ.λπ.) αλλά και κατάλληλες δεξιότητες και ικανότητες (γνώσεις στις νέες τεχνολογίες) για τη διαχείρισή τους. Η επιστροφή των μαθητών και των σπουδαστών στο σχολείο συνοδεύτηκε από διάφορα μέτρα όπως η χρήση μάσκας, η διενέργεια ελέγχων νόσησης, κ.ά. 

Η πανδημία ανέδειξε νέες μορφές ανισοτήτων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Στο σχολείο οι ανισότητες μεταξύ των μαθητών εντάθηκαν. Μαθητές, κυρίως, από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δεν συμμετείχαν στην τηλεκπαίδευση, ενώ άλλοι μαθητές δεν είχαν τα απαιτούμενα μέσα αλλά και τις δεξιότητες να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση. Η αναζήτηση άλλων τρόπων προστασίας της υγείας των μαθητών και των σπουδαστών, όπως η χρήση της μάσκας, επιβλήθηκε, μεταξύ άλλων, από την ανάγκη ενεργοποίησης της αλληλεπίδρασης μεταξύ των μαθητών και γενικότερα της κοινωνικοποίησης, η οποία ήταν ανύπαρκτη κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης. Η επαναλειτουργία των σχολείων σε νέες συνθήκες έχει σοβαρές κοινωνικές και ψυχ(ολογ)ικές επιπτώσεις στους μαθητές αλλά και όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. 

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής εισηγήσεων: 15/06/2022
Παράταση έως 15/07/2022
Υποβάλετε, κάνοντας κλικ εδώ.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *